In English

Hatunkäyttäjän etiketti

Olipa juhla tai tilaisuus mikä hyvänsä, hattu on oivallinen tapa tuoda esiin omaa persoonallista tyyliä, korostaa parhaita puolia ja tehdä pukeutumisesta juhlava.

Hattu juhlakäytössä
Jos häiden, perhejuhlien tai epävirallisten juhlatilaisuuksien alkamisaika on ennen klo 18.00, hattua voidaan käyttää koko ajan. Häissä, valtion virallisissa juhlatilaisuuksissa ja iltapukujuhlissa joiden alkamisaika on klo 18.00 jälkeen hattua ei käytetä. Sopivia päivätilaisuuksia hatun käyttöön ovat kastejuhlat, ristiäiset, ylioppilasjuhlat, valmistujaiset, syntymäpäiväkutsut, taidenäyttelyn avajaiset, akateemiset tilaisuudet yms. Päivällä alkavien hääjuhlien vieraille hattu sopii erinomaisesti. Varsinkin morsiamen ja sulhasen äideillä on tapana käyttää asuun sopivaa juhlavaa päähinettä. Hääjuhlan kääntyessä iltaan hatun voi riisua, mikäli kampaus sen sallii.

Valitse asuun ja persoonallisuuteesi sopiva kevyt sisäkäyttöön tarkoitettu päähine. Hatun muoto, koko, väri ja koristelu valitaan juhlaan mukaan: kotoisaan tai viralliseen tilaisuuteen valitaan hillitty hattu, suuren iloiseen juhlaan näyttävämpi luomus!

Miesten juhlapukeutumiseen kuuluu silinterihattu silloin, kun asuna on saketti tai frakki. Akateemisissa tilaisuuksissa frakin kanssa voi käyttää tohtorinhattua tai ylioppilaslakkia. Hautajaisissa hattuun voi pukeutua vuodenajasta riippumatta, niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Mustan värin ohella myös muut tummat värit ovat sopivia. Miehet voivat käyttää myös lierihattua tai turkislakkia.

Juhlahattua valitessa kannattaa ottaa koko asu mukaan ostoksille, jotta valittu hattu varmasti sopii asukokonaisuuteen täydellisesti!

Hautajaisissa
Hautajaisissa on syytä kiinnittää huomiota myös päällysvaatteiden sopivuuteen. Hautajaisasuun voi yhdistää hillityn värisen mustan, harmaan tai tummansinisen päähineen. Naiset voivat käyttää hattua, suruhuntua tai huivia, miehet kapealieristä hattua tai muuta siistiä päähinettä. Asiallinen pukeutuminen on kunnioitusta tilaisuutta, vainajaa ja surevia omaisia kohtaan. Kirkkoon tullessa miehet ja pojat ottavat lakin pois päästä. Kantajilla hatun pitää olla musta ja kaulaliinan valkoinen, kannettaessa hattu pidetään päässä. Kun arkku on laskettu hautaan, ottavat miehet hatun päästään.

Päähineen käyttö arkena
Skandinaavisissa sääolosuhteissa on tyylikästä valita päähine vuodenajan ja sään mukaan. Kesällä on järkevää suojata ihoa, silmiä ja hiuksia auringon UV-säteilyltä kesähatulla. Talvella asianmukaisiin ja päällystakkiin sopiviin asusteisiin pukeutunut on upea näky ikään ja sukupuoleen katsomatta. Päähinettä käytetään ulkona, mutta sisään mennessä on kohteliasta riisua ulkovaatteet ja päähine eteiseen. Hyviin tapoihin kuuluu luonnollisesti myös se, ettei lakki päässä ruokailla.

hattubanneri2.png