Anna ammattiylpeyden nousta päähän!

 kategoria: Blogi

Ammattilakin hankkivien määrä on jatkuvasti kasvussa, ja se on ihanaa: ammatistaan saa ja pitääkin olla ylpeä! Ammattilaisen tunnistaa tupsusta ja reunanauhan väristä. Onko alallasi jo oma mallinsa?

Ammattiin valmistuvien lakkiperinne on yllättävän vanha!

Ylioppilaslakkeja on käytetty jo yli 140 vuotta ja teekkaritupsut ovat heilahdelleet katukuvassa reilut 120 vuotta. Mutta tiesitkö, että Suomen vanhimman ammattilakin, merkonomin lakin, ensiesiintyminen nähtiin jo 1800-luvun lopulla Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa?

Raahen Porvari- ja Kauppakorkeakoulun oppilaskunta kirjasi vuonna 1893 pöytäkirjaansa, että ammattilakin hankkimiseksi asetetaan komitea. Ehdotus hyväksyttiin samana vuonna ja syntyi merkonomien valkolakki hopeatupsuineen. Ensimmäiset merkonomit lakitettiin jo keväällä 1894.

Lakkiperinne kuitenkin unohtui pitkäksi aikaa, ja valmistujaislakkien valmistusta alettiin elvyttää 1980-luvun lopulla – ensimmäiset valmistujaislakit olivatkin merkonomilakkeja.

Tupsu ja reunanauhan väri paljastavat ammatin

Ammattilakkien väritykseen ei ole tiukkoja sääntöjä. Useimpien ammattilakkien lakkiosat ovat ylioppilaslakin tyyliin valkoisia ja tutkinnosta kertovat reunanauhan väri, tupsu sekä ammattilyyra.

Merkonomilakin tunnistaa harmaasta reunanauhastaan ja tupsustaan, lähihoitajalakin sinisestä reunanauhastaan ja tupsustaan, datanomilakin keltaisesta tupsustaan ja harmaasta reunanauhastaan, ammattikorkeakoulun valmistujaislakin punaisesta reunanauhastaan ja tupsustaan.

Kaksoistutkintolakkia puolestaan koristaa violetti reunanauha.

Yleinen ammattilakki käy ammattiin valmistuvalle, jonka alalla ei vielä ole omaa lakkia

Kaikilla toisen asteen koulutuksen käyneillä on mahdollisuus hankkia valmistujaislakki. Monilla aloilla onkin jo oma mallinsa erityisine tunnuksineen, mutta aivan kaikilla tutkinnoilla ei vielä omaa lakkimalliaan ole.

Jos omalle alalle ei vielä ole lakkia, voi tuore ammattilainen painaa päähänsä yleisen ammattilakin, jonka tunnistaa sinisestä, violetista ja mustasta sametistaan.

 

Uudet kirjoitukset
0

Kirjoita hakulauseke ja paina ENTER