Kun jännitys iskee – miten selviytyä kirjoituksista
Ylioppilaskirjoitustilanne saattaa olla hyvin jännittävä. Listasimme muutamia keinoja, joilla voit valmistautua koepäivään ja mitä kannattaa tehdä, kun paniikki iskee kesken yo-kokeen.
Kannattaa jo koetta edeltävänä päivänä suunnitella monelta heräät, mitä (mukavaa vaatetta) laitat päälle ja monelta lähdet koululle, jotta olet ajoissa. Mieti myös ”taktiikkasi” valmiiksi, eli mitä teet jos et osaa vastata johonkin kysymykseen. Alatko kehittelemään vastausta esimerkiksi ajatuskartan kautta? Valmistele myös eväät jo edellisenä iltana ja lopeta pänttääminen hyvissä ajoin – koita rentoutua ja mene ajoissa nukkumaan.
Koetilanteessa muista, että kuusi tuntia on pitkä. Anna itsellesi reilusti aikaa lukea kysymykset huolella. Vastaa ensin sinulle helpoimpiin kysymyksiin. Näin pääset vastaamisessa vauhtiin ja vaikeampiin kysymyksiin vastauksien suunnittelu saattaa tuntua helpommalta. Jos vastauksen kirjoittaminen tuntuu vaikealta, muista että lyhytkin vastaus on tyhjää parempi.
Pieni jännitys koetilanteessa on normaalia ja ihan hyväksikin, sillä sopiva stressi nostaa suorituskykyä. Jos jännitys äityy häiriötekijäksi asti, kannattaa ottaa vaikka viiden minuutin breikki ja keskittyä omaan hengittämiseen. Hengittämällä rauhallisesti ja syvään, noin 5-10 minuuttia, lähetät aivoillesi merkin että olet rentoutunut. Vedä siis henkeä vatsaan asti – se on signaali keholle ja mielelle siitä, ettei ole mitään hätää.
Jos sinusta tuntuu että aivosi ovat silti jumissa, voit käväistä kokeen aikana vessassa ja voit siellä tehdä venytyksiä tai vaikka kyykkyjä – liikuttamalla kehoa saat myös ajatuksesi liikkeelle. Evästauko on myös hyvä keino katkaista koetilanne. Syö eväitä ja koita ajatella hetken ajan jotain ihan muuta.
Lähde kokeeseen itsevarmasti. Ole kuitenkin armollinen itsellesi. Maailma ei kaadu vaikka et osaisi vastata jokaiseen kysymykseen täydellisesti.