Nouseeko päähän oikeaan aikaan? – Tunne vapun etiketti!

 kategoria: Blogi

Valkolakkien aika on täällä taas! Vappuna ylioppilaslakki kaivetaan jälleen käyttöön, mutta monia mietityttää eräs seikka: Minä päivänä sen lakin saikaan taas painaa päähänsä ilman karmeaa etikettimokaa? Ja moneltako? Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää vapun aattoa klo 18, mutta tämä ei ole koko totuus.

Lakki päähän lakituksen jälkeen!

Teekkareiden vappu alkaa jo viikkoja ennen varsinaista vappua, ja vappujulistuksia annetaan jo vappuaaton aamuna. Lakkia ei kuitenkaan perinteiden mukaisesti pueta mihin aikaan tahansa.

Ylioppilaiden vappu alkaa virallisesti lakitustilaisuudesta, minkä jälkeen lakin saa painaa myös omaan päähänsä. Eli moneltako? Se riippuu akateemisen kotisi perinteistä!

Useassa kunnassa on oma lakitusperinteensä. Esimerkiksi Helsingissä ja Jyväskylässä lakitus tapahtuu klo 18 – pääkaupungissamme ‘Mantan lakituksessa’ lakin saa kutreilleen HavisAmanda, Jyväskylässä puolestaan Minna Canth.

Teekkari lakittaa keskiyöllä

Oulussa Humanistisella killalla on tapana lakittaa Franzénin patsas klo 12 Franzénin puistossa. Teekkarilakki puolestaan saa peittää päätä yleensä vasta aattoyönä puolen yön jälkeen.

Tampereella teekkarit lakittavatkin Suomen neidon patsaan Hämeensillalla keskiyöllä vuorokauden vaihduttua.

Anna juhlien näkya lakissa!

Harva lakki säästyy tahroilta tai ajan kellerrykseltä. Ei se mitään: se kertoo eletystä elämästä ja hauskoista juhlista! Arvokkaasta lakista kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta.

Uudet kirjoitukset
0

Kirjoita hakulauseke ja paina ENTER

Miten valitsen oikeankokoisen lakin?